top of page
Writer's pictureVolkan Yemlihaoğlu

GLOBAL SOLO CHALLENGE’YI EŞSIZ KILAN ZORLUKLAR-1

Global Solo Challenge‘yi bu kadar özel yapan şey, bu yarışı başarıyla tamamlamanın neredeyse imkansıza yakın olması. Kaptanların karşılaşacağı ve yaşayacağı güçlükler o kadar büyük ve zor ki, bu yarışı tamamlayan her kaptanı birer süper kahraman yapıyor.


Bu güçlükler neler olabilir ?

1- Tabiat şartları: Rüzgarlar, fırtınalar, kasırgave siklonik fırtınalar, dev dalgalar ve tabi rüzgarsızlık. 2- Psikolojik etkenler: Yalnızlık, bu asosyal süreçte uykusuzluk, yorgunluk, moral bozuklukları, korku ve panik. Kaptanların bütün bunlarla tek başlarına mücadele edip kazanmaları gerekiyor.

3- Teknik etkenler: Tekne ve donanımda meydana gelebilecek hasarlar. Özellikle direksalma ve dümen palasında meydana gelebilecek hasarların telafi edilmesi mümkün değil. 4- Diğer etkenler: Balina veya USO (undefined swimming objects) özellikle gemilerden düşen konteynerler gibi beklenmeyen cisimlere çarpmalar.


Bu yazımda ilk etken olan tabiat şartları (Rüzgarlar) hakkında birkaç bilgiyi paylaşmak istiyorum.


Global Solo Challenge’de katılımcıları hangi rüzgarlar bekliyor?

Bir yelkencinin en iyi arkadaşı rüzgardır, Pek çok durumda hoş olan, diğer zamanlarda ise korkulan, güçlü ve öngörülemeyen rüzgar, şüphesiz yelkenli bir teknenin en büyük müttefikidir. Yokluğu, denizcilerin ilerleme eksikliği nedeniyle hüsrana uğramasına ve çaresiz hissetmesine neden olur.


Türkiye’de ki yat yarışlarında en zor hava ve rüzgar şartlarını düşünecek olursak +30 kn. rüzgarda yarışlar genellikle iptal edilir. Yarış parkuru karadan en fazla 5-10 mil uzaklıktadır ve dalgalar ise en çok 2m. civarındadır. Fırtına olarak kabul edilen bu rüzgarların abartarak 2-3 saat süresince estiğini de ekleyelim.


Global Solo Challenge yarışında, kaptanlar A Coruña'dan ayrıldıklarından Horn Burnu'na ulaşana kadar 26.000 deniz mili yol yapmış olacaklar. Horn burnun'dan sonra Atlantik okyanusuna tekrar girecekler ve önlerinde daha haftalarca sürecek bir yol olacak.




RÜZGAR BÖLGELERİ


Kaptanlar, A Coruña'dan ayrıldıkları 43oK enleminden 35oK enlemine kadar ilk olarak batı rüzgarları ile karşılaşacaklar.


İkinci bölge, 35oK enlemin 25oK enlemine kadar olan değişken rüzgarların hakim olduğu ‘At Enlemleri’ olarak bilinen bir yüksek basınç bölgesi olacak.


Bu bölgeyi geçtikten sonra Ticaret Rüzgarları (Trade Winds) nın hakim olduğu üçüncü bölgeye varacaklar. Bir yelkenli için bu rüzgarların ona eşlik etmesi her zaman keyiflidir, sadece düzenli olmaları ve onları karakterize eden güzel hava nedeniyle değil, aynı zamanda tipik olarak elverişli olmaları ve tekneleri belirgin rotalarına doğru götürmeleri nedeniyle de. Bu bölge uzun yolculuklarında en çok keyif alacakları kısımlardan biri olacak ve her denizci, mümkün olduğunca fazla ilerleme kaydetmek için bu rüzgarlardan yararlanmaya çalışacak.


4. bölge Kuzeyli ve güneyli alize rüzgarlarının karşılaştığı ITCZ (Intertropical Convergence Zones) diğer bir deyişle Doldrums bölgesi olacak.


Üçüncü ve dördüncü bölgelerde esen Alize rüzgarlarının sınırları ile tropikler arası yakınsama bölgesinin (ITCZ) sınırları, güneş'in yıl boyunca kuzeyden güneye yer değiştirmesiyle ilişki hareketine bağlı olarak, hem boyutları hem de enlemdeki konumları değişir, kuzeye veya güneye doğru hareket eder. ITCZ normalde 8 ila 3 derece kuzey enlemleri arasında bulunur; ancak, ticaret rüzgarları daha güçlü olduğunda, Ekim ve Aralık ayları arasında daha da uzar.


Kaptanların vermesi gereken ilk kararlardan biri, ITCZ'yi nereden geçecekleridir; normalde en dar kısım 27 ila 30 derece batı boylamları arasındadır.


ITCZ bölgesinde karşılaşacakları en kötü şey ise siklonik fırtınalardır. Bu fenomenler normalde ekvatorun her iki tarafında 7 ila 15 derece enlemleri arasında, ancak çoğunlukla sıfır derece enlemine çok daha yakın oluşurlar.


Kaptanlar ITCZ'yi geçtiklerinde ise güneydoğulu ticaret rüzgarlarına kavuşmuş olacaklar. Bu rüzgarlar onlara Ümit burnuna kadar eşlik edecekler.

DEVAM EDECEK.....




Volkan Kaan YEMLİHAOGLU


FIRST TURKISH SOLO NON-STOP AROUND THE WORLD SAILOR 30 yılı aşkın yelkencilik deneyimine sahip bir kaptan olarak yıllardır Türkiye ve Akdeniz'de yapılan Rolex Cup yarışları dahil, bir çok önemli yat yarışına ekibi ve dünyanın en gelismiş ve hızlı teknelerinden biri olan Volvo Open 70 teknesi ile katılmaktadır. Global Solo Challenge'a katılacak olan ilk ve tek Türk kaptandır. Bu yarış en zor spor etkinliklerinden biridir. Bu yarışa katılan bütün yarışçılar elit bir grubun üyeleridir. Olağanüstü özgüven, cesaret ve dayanma gücüne sahiptirler. Bu özellikleri onların Okyanusun en uzak bölgelerinde yarışmalarını ve bugünün en ileri teknoloji ürünü olan yarış teknelerini bu denizlerin en ekstrem köşelerine sürmelerini sağlamaktadır. Uluslararası uzay istasyonuna giden veya Everest'e tırmananlardan cok daha az sayıda kişi (gecmişten bu güne kadar yaklaşık 200 kaptan) bu yarışları tamamlamayı başarabilmiştir.




32 views0 comments

Comments


bottom of page